Когато разговаряме с клиентите си, относно покупката на имот, знаем, че това е най-голямата инвестиция, която те ще направят в живота си. Закупуването на дом не е лесна задача. Ние от Хъс Естейт добре знаем това и сме готови да споделим няколко основни и много важни стъпки, които сме научили по време на нашата практика.

Първа стъпка: Определете бюджета си!

Цената е ключов фактор. Трябва да си поставите ясни критерии с какви финансови възможности разполагате. Без значение дали имате намерение да закупите дома на мечтите си или ще купувате  имот с цел инвестиция, първото, което трябва да направите е да изясните с какви средства разполагате. Бюджетът определя какво ще търсите занапред. След като добре анализирате това, има три начина за финансиране при покупка на бъдещия Ви дом:

  • Лични средства
  • Банков кредит
  • Комбинация от двете

Стъпка №2: Проучете добре пазара

Проучете дали желаното от вас жилище отговаря на вашия бюджет, за да няма разминаване в очакванията ви и това, което се предлага на пазара към момента на вашето търсене.

Отговорете си на следните въпроси:

Какво търсите?

Мислете в перспектива – дали жилището ще Ви е удобно и след години. Уточнете параметрите на Вашето търсете. Намирането на „перфектния“ имот е сложен процес.

Имате ли изисквания за етаж?


Най-често чуваме от клиенти „Не на първи и не на последен етаж!“. Разбира се, ако имате изисквания към етажа, на който ще закупите бъдещия си имот, трябва да сте наясно какви са те. Например, ако не искате да живеете на първи етаж, защо? Проучете всички плюсове и минуси, преди да изберете. Според нас всеки един етаж има своите предимства и чар.

Какво могат да ни предоставят последните етажи?

  • Страхотна панорама
  • По-чист въздух
  • Светлина
  • Тишина
  • Уединение

Какво могат да ни предоставят ниските етажи ?

Партер или първи етаж не е сред най-желаните етажи за живеене, поради това, че хората ги смятат лесни за достъп от недобронамерени хора, шум и мръсотия, но това изобщо не трябва да ви притеснява с нашите комплекси, поради това, че разполагаме с 24/7 видеонаблюдение и контролиран достъп. Ние от Хъс Естейт, Ви предлагаме чудесни партерни апартаменти с големи самостоятелни веранди, които да превърнете във вашия собствен оазис в така забързаното ежедневие.

Стъпка №3: Локациялокация и локация!

Трите фактора, които определят цената на имота са: локация, локация и пак локация. Важно е да гледате не само в кой район се намира бъдещото Ви жилище, но и има ли добра инфраструктура, добри комуникации (подобно на затворен комплекс Пловдив Сити Парк 3– вижте имотите в продажба тук.) – удобен транспорт, магазини в близост, училища и детски градини и паркове.

Стъпка №4: Уютен дом или функционална инвестиция?

Определете с каква цел закупувате имота – за дългосрочно живеене или инвестиция за отдаване под наем.

  • Ако купувате дома на мечтите си, помислете дали това, към което сте се насочили отговаря на Вашите нужди или на тези на семейството Ви.
  • Покупката на имот с инвестиционна цел е не по-малко важна от избирането на собствен дом. Факторите, които определят стойността на едно жилище са много – най-вече локация, сграда, довършителни работи и т.н. Пресметнете какви условия и удобства може да предложите на бъдещите наематели, за да определите наемната цена. Преди да направите тази важна крачка, проучете как вървят цените на жилища, отдавани под наем.

Стъпка №5: Обзаведен vs. необзаведен. Обичате ли малкия детайл?

При покупка на жилище е важно да определите на какъв етап сте склонни да го „вземете“.

Голямото предимство при покупка на обзаведен апартамент е, че имате възможността веднага да се нанесете. Подобно решение пести време и пари. Ако нямате възможност  и време да обзаведете своя дом, това е идеалният вариант за Вас.

За тези от вас със собствено виждане – необзаведен апартамент е перфектното поле за изява.

Изберете най-доброто за Вас!

В случай, че някой от нашите обекти е предизвикал интерес, не се колебайте да се свържете с нас. Ще изложим цялата нужна информация за обектите ни, при това ще го направим без комисионна.

И най-важното!

След като сте избрали подходящия имот за Вас, депозирате, като подписвате депозитно споразумение. Покупко-продажбата на недвижим имот преминава през два основни етапа:
Подписване на предварителен договор между страните
Окончателно изповядване на сделката пред нотариус под формата на нотариален акт.